Laulun istumisesta ja muista ekstaasitekniikoista

153646

Menneitä, osa 5: 2012

Vuonna 2012 kirjoitin ns. runotrilogiani päätösosaa. Olin saanut Kordelinin rahastolta yhden kuukauden apurahan, jonka varassa keskityin tammikuussa kirjoittamaan. Kuukauden jälkeen olin jo suhteellisen pitkällä käsikirjoitukseni kanssa. Nimi ”Istu laulu” oli ainakin jo valikoitunut ja julkaisustakin alustavasti sovittu seuraavalle vuodelle. Carver-käännökset kulkivat vielä rinnalla ja niiden julkaisukin oli jo pariin kertaan siirtynyt kustantajan muiden kiireiden vuoksi. 2011-12 talvena harjoittelimme myös Rovaniemellä tulevaa Syvä-esitystä varten. Kevään aikana treenijaksoja oli muistaakseni ainakin pari Rovaniemellä ja yksi Helsingissä. Tämä video edelliseltä syksyltä kuvaa valmistautumista esitykseen:

Helmikuussa oli jälleen perinteiset Tampere-keikat eli kirjakaupan synttärit tai oikeastaan Tulenkantajien kirjakaupan avajaiset. Synttäriklubi on jäänyt hyvin mieleen siitä, että Joona Ruusuvuoren Ambulansseja taivaalla julkaistiin siellä. Joona kyseli päivällä, että tietäisinkö ketään kitaristia, joka voisi lähteä tällä varoitusajalla säestämään häntä. Tiesinhän minä. Päädyin näillä puheilla melko spontaasti säestämään Joonan runoesitystä kitaralla, se oli poikkeuksellisen hauskaa sillä tunsin hyvin kirjan runot, olinhan toiminut kirjan kustannustoimittajana. Päiväkirja kuvaa illan tunnelmia:

Kauppa oli tupaten täynnä väkeä koko illan. Ohjelmassa oli sekä puhdasta runon lukua että erilaisia musiikkiesityksiä. Antti Salmisen ja Touko Hujasen punk-henkinen duo ”Pelkkä pelkkä” heitti Tulenkantajien lavan toistaiseksi uhkaavimman ja vimmaisimman keikan. Jossain vaiheessa Salmisen pogoilua seuratessa tajusin että mikäli hän horjahtaa kaiutinpiuhan päälle, kirjahyllyn päälle nostettu kaiutin hyppää suoraan eturivin katsojien niskaan. Tämä työturvallisuusongelmainen jännitysmomentti antoi pienen lisävärin esitykselle.

Lauantaina Elävän kirjallisuuden festivaaleilla olin mukana ohjelmassa Luontolyriikan uudet tuulet. Teemana oli luonto, joten valikoin runot sen mukaan. Valitsin muutamia runoja kummastakin kirjastani ja lisäksi luin uusia runoja käsikirjoituksestani.

Enpä olisi muistanut mitä tuolla EKF:ssä tein, mutta päiväkirja palautti keikan mieleen. Luin Istu laulun käsiksestä ainakin runot Vihreän kullan kulttuuritie sekä Kuuntele.

Illalla olimme Vellun kanssa Duo Perikatona Telakalla. Tuo keikka on jäänyt hyvin mieleen, sillä se oli ensimmäinen Perikato-keikka jonka teimme täysin improna. Aikaisemmat keikat olimme vetäneet jonkinlaisten biisilistojen turvin, vaikka treeniksellä improsimme täysin. Nuo suunnitellut keikat soundipankkien selaamisineen tuntuivat lähinnä suorittamiselta, joten ehdotin Vellulle että miksemme kokeilisi vetää täysin improna myös yleisön edessä. Kun se sujuu paremmin treeniksellä, niin miksei se sujuisi yleisön edessäkin. En päättänyt edes runoja mitä aion lukea, vaan otin runoteokseni ja paperilappuja mukaan ja niistä poimin osittain sattumanvaraisesti, osin fiiliksen mukaan selaillen tekstejä äänimaisemiemme päälle.

Huhtikuussa oli Tampereella kirjamessut. Esiinnyin Messukeskuksella sekä Tulenkantajien kirjakaupalla, jonne järjestimme messujen ainoan runoklubin. Siellä esiintyivät itseni lisäksi Tiina Lehikoinen, Riikka Palander ja Joona Ruusuvuori.

Tähän väliin on varmaan pakko pysähtyä hetkeksi muistelemaan kirjakauppaa itseään. Kirjoitin jo aikaisemmin lyhyesti toimineeni Runokauppa Kattilan ensimmäisenä myyjänä vuonna 2009. En kuitenkaan malttanut pysyä poissa Kaupalta seuraavinakaan vuosina.

Nykyäänhän tuossa samassa osoitteessa eli Hämeenpuisto 25:ssa toimii Teoksen kirjakauppa, joka on kovasti erinäköinen kuin se vanha. Vuonna 2012 elämä kirjakaupalla oli esimerkiksi melko kirjavaa. Joka viikko tapahtui jotakin ja jos ei tapahtunut virallisesti, niin kulissien takana oli varmasti jotkut istujaiset käynnissä. Tavallaan se sopi hyvin ainakin itselleni, omaa tilaa oli helppo ottaa kirjoittamiseen ja keikkoihin, mutta mikäli kaipasi sosiaalista elämää saattoi vain kävellä Kaupalle, niin kuin me sitä kutsuimme. Siellä oli aina jotain kummallista meneillään. Oli tietenkin selvää ettei se voinut jatkua ikuisesti, mutta noiden hulluimpien vuosien aikana oli kyllä monta hauskaa iltaa. Ville Hytösen muutettua kaupunkiin (taisi olla edellisenä vuonna) kirjakauppa nimettiin uudestaan Tulenkantajien kirjakaupaksi. Hytösen mukana tuli monenlaista uutta kuviota, joita vauhditti Savukeitaan ehtymättömättömiltä tuntuvat energiajuomavarastot. Kirjakaupan myyjänä kerkesi toimia useampikin runoilija (itseni lisäksi ainakin Joni Lanki, Mikko Mankinen ja Teoksen kaupan nykyinen myyjä Juho Hakkarainen).

Huhtikuussa oli vielä treenijakso Rovaniemellä. 23.4 syksyllä hautaamamme esiintymisvaatteet olivat vielä syvällä lumen alla. Kolmososan voitte etsiä youtubesta jos oikein kiinnostaa.

Agit-Cirk: Syvä 2012 (kuva Joonas Martikainen)

Agit-Cirk: Syvä 2012 (kuva Joonas Martikainen)

Toukokuussa sai ensi-iltansa Agit-Cirkin Syvä Helsingin Cirko-festivaaleilla. Nykysirkusfestivaaleilla esitetty teos oli erään katsojan luonnehdinnan mukaan raikasta avantgarde-iloittelua. Kriitikot kirjoittivat siitä mm. näin:

”Syvä on positiivisessa mielessä täysin hullu esitys, joka ei noudattele mitään valmiita kaavoja. (…)  esityksessä on monta mielenkiintoista väläystä, kuten Raution runonlausunta, jossa hän loitsumaisesti rytmittää sana-assosiaatioketjuaan. (…) Loppu avautuu kaaoottisen hulvattomana myllerryksenä, kun Rautio revittelee sähkökanneltaan kuin rokkikonsertissa toisten liikkuessa näyttämöllä kiivaasti. – Turun Sanomat 11.9.2012

Agit-Cirk -ryhmän Syvä on monia taiteenlajeja yhdistävä teos, joka ei selitä itseään millään tavalla. Esityksen voi nähdä puhdistautumisriittinä, painajaismatkana tai kurkistusreikänä toiseen todellisuuteen. – Satakunnan kansa 10.9.2012 

”Esitys oli kuin pohjoinen kalevalainen loitsu, jonka suo hetkeksi luovutti nähtäväksi.” – Demari 14.5.2012

Esitimme teosta kaksi näytöstä festivaaleilla. Olin saanut selkäni pahasti jumiin keväällä, mutta pystyin kuitenkin vetämään näytökset läpi.

Kevääseen mahtui myös toinen nykysirkus-teos. Teimme Samuli Männistön kanssa Turun Barker-teatterille demoesityksen pitkäaikaisprojektistamme ”Manifesti”. Kestoa tuolla demolla oli jo melkein tunti. Esitimme muistaakseni 5 näytöstä parin viikon residenssityöskentelymme aikana ja videoimme esityksen jatkotyöskentelyä varten. Residenssi vei esitystä paljon eteenpäin. Ja täytyy myös muistaa että pari kuukautta sitten Syvä oli ollut ensimmäinen koko pitkä esitys, jossa olin mukana. Aikaisemmin olin tehnyt vain keikkoja.

Kesäkuussa olin Kittilässä Hiljaisuus-festivaaleilla. En esiintynyt itse muistaakseni ollenkaan, vaan olin vain taustajoukoissa mukana. Upeat festarithan ne oli tuonakin vuonna niin kuin alla olevasta videokoosteesta näkyy.

IMGP7588

Juhannukseksi läksimme Vellun kanssa äänittämään Duo Perikato-levyä Eräjärvelle. Nämä sessiot ovat enimmäkseen edelleen julkaisematta. Tämä raita on esimerkiksi siellä äänitetty:

Manifestista esitimme heinäkuussa katuversion Joensuussa. Se oli varmasti yksi erikoisimmista katuesiintyjistä. Veikkaan että Joensuun torin kulmalla on harvemmin kuultu Cagen 4.33:sta, pidetty luentoja liitutaululla tai riisuuduttu alasti runouden säestämänä. Tai mistäs minä tiedän, vaikka olisikin.

Heinäkuussa selkäni petti totaalisesti. Menin niin jumiin, että olin vuoteen omana pari viikkoa. Hermokivut olivat niin pahat että jouduin opettelemaan lopulta kävelemisen uudestaan. Pienin askelin kuntouduin takaisin elokuun loppuun mennessä elävien kirjoihin.

_DSC0825.JPG

Elokuun viimeisenä päivänä olin mukana Tahmelan rannassa Täyden kuun runoristeilyllä. Mukana olivat lisäkseni Joona Ruusuvuori, Ville Hytönen ja pari muuta joiden nimet eivät palaudu enää mieleen. Kelluvalla lautalla oli hauska seilailla pimeässä. Muistaakseni esiintymiset olivat enimmäkseen laiturissa.

Seuraavalle päivälle minulle oli tullut yllättävä esiintymispyyntö. Työväen kirjallisuusfestivaalia tuotti sinä vuonna Anna Isoaro. Anna soitti minulle perjantai-iltana ja kysyi voisinko tulla paikkaamaan seuraavana päivänä paneelistiksi, sillä Robert Meriruoho oli joutunut perunumaan esiintymisensä. Lupasin tietysti hoitaa homman. Paneeli lähtikin aamulla lennokkaasti käyntiin. Huomasin nimipoliitikkoja yleisössä presidentti Halosta myöten. Paneelia johti toimittaja Seppo Punnonen ja muita panelisteja olivat lisäkseni romaanikirjailija Marja Björk sekä teatteri-ihminen Sirkku Peltola. Työväenkirjallisuus tuntui minusta jotenkin historialliselta. Suhtaudun vähän varauksella poliittiseen tendenssitaiteeseen, vaikka toki ajattelen että poliittisuuden ulkopuolellakaan ei ole mahdollista toimia. Paneelin yhtenä teemana oli puhua ja hahmotella millaista on nykyajan työväen kirjallisuus. Keskustelimme muistaakseni kirjallisuuden vaikuttavuudesta ja merkityksestä. Vastasin jotenkin näin: ”En sinänsä usko kirjallisuuden vaikuttamismahdollisuuksiin. Ei minulla ole runoilijana mitään harhakuvia siitä että voisin muuttaa mitään, jos todella haluaisin vaikuttaa niin se toimisi huomattavasti tehokkaammin esimerkiksi heittelemällä pommeja Arkadianmäellä, mutta toistaiseksi olen kokenut kuitenkin runouden itselleni läheisemmäksi.” Nuorison edustajana polemoin että omalle ikäpolvelleni palkkatyö on lähinnä raamatun ihmeitä muistuttava fiktio. Ei siihen kukaan usko tai omalle kohdalleen odota ihmettä osuvan. Jälkeenpäin demareiden Jukka Gustafson tuli kättelemään ja kiittämään raikkaista näkemyksistä. Sori vaan Robert, saattoi mennä sun piikkiin nämä mielipiteet.

_DSC0011.JPG

Syyskuussa hioin vieläkin käsikirjoitustani ja kirjoitin. Esitimme myös vielä lisää Marjon, Sakarin ja Riikan kanssa Agit-Cirkin Syvää. Vierailimme teoksella Porissa Lainsuojattomat-festareilla ja seuraavana päivänä Turussa Aurinkobaletilla. Esityksistä kirjoitettiin sekä Satakunnan Kansassa että Turun Sanomissa.

Tampereella esiinnyimme Vellun kanssa osana Maailmantango-festarin runo-ohjelmaa.

Monenlaista sälää oli vielä loppuvuodelle, vaikka yritinkin keskittyä kirjoittamiseen. Syksyn suurena työnä oli kolmannen runokokoelmani Istu laulun viimeistely. Sen julkaisupäivä oli jo tammikuussa 2013, joten syksyllä hioin sitä intensiivisesti. Lokakuussa oli kirjamessuesiintymiset sekä Turussa että Helsingissä. Marraskuussa keikkailin Turussa Runoviikoilla sekä Rovaniemellä Vitus-festivaaleilla.

Rovaniemellä minulla oli tuolla reissulla useampi keikka. Hauskana kuriositeettina on jäänyt mieleen esiintyminen Arktikumin edessä järjestettyä suurta juhlagaalaa (en muista mitä juhlistimme), johon teimme numeron sirkustaitelija Mette Ylikorvan kanssa. Esitin Kuuntele-runoni ja Mette teki siihen tulikoreografian. Harjoittelimme edellisenä päivänä sitä Pisteen sen aikaisen toimiston takapihalla. Rakennuksessa oli myös asuntoja, joiden verhot heiluivat. Olimme pimeässä omenapuun alla, minä messusin äänirunoani ja Mette heilutteli soihtuja. Talonmiehen ilme ei ollut varsinaisesti taidemyönteinen, kun se ampaisi pihalle.

Joulukuussa sain tietää, että tammikuun 2013 viettäisin Tartossa. Tammikuussa julkaistaisiin myös kolmas runokirjani.

Vuoden 2012 esiintymiset

11.2.2012 TAMPERE Elävän kirjallisuuden festivaali,  Työväenmuseo Werstas, runokeikka

11.2.2012 TAMPERE Tiiliskivi-klubi, Telakka Juha Raution Duo Perikato

13.4.2012 TAMPERE Tampereen kirjamessut, esiintyminen

13.4.2012 TAMPERE. Tulenkantajien kirjakauppa Tulenkantajat esittää: Kirjamessujen AINOA runoklubi

9.-10.5.2012 HELSINKI Cirko-festivaali Agit-Cirk: Syvä

11.5.2012. HELSINKI Kulttuuriratikka

12.5.2012 TAMPERE Telakka (yksityistilaisuus) Juha Raution Duo Perikato

30.5-2.6.2012 TURKU Barker-teatteri Manifesti (Juha Rautio & Samuli Männistö)

6.-9.6.2012, KITTILÄ. Hiljaisuus-festivaali

14.7.2012 JOENSUU  Sininen virta, klo 12.30, Manifesti-katuversio (Juha Rautio & Samuli Männistö)

31.8.2012 TAMPERE Täydenkuun runoristeily, Tahmelan ranta klo 22.00, runokeikka

1.9.2012 TAMPERE Työväen kirjallisuuspäivä, paneeli klo 12.15

1.9.2012 TAMPERE Telakka, Työväen kirjallisuuspäivä-iltaklubi, runokeikka

8.9.2012 PORI Lainsuojattomat 13-festivaali – Agit-Cirk: Syvä

9.9.2012. TURKU Manilla-teatteri, Manifesti-festivaali – Agit-Cirk: Syvä

14.9.2012 TAMPERE Telakka, Maailmantangofestivaali – Juha Raution Duo Perikato

5.10.2012 TURKU Turun kirjamessut, pe klo 14.30 Jurtta

27.10.2012 HELSINKI Helsingin kirjamessut, runokeikka

7.11.2012 TURKU Lumooja-klubi, Kirjakahvila, runokeikka

10.11.2012 ROVANIEMI, Vitus-festivaali, Vitus-Klubi, Cafe Kauppayhtiö, runokeikka

15.11.2012 ROVANIEMI, Agit-Cirk, Arktikum


Lue seuraava osa täältä

ja edellinen täältä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s