Mikkihiirinaamareita ilman valoja

Menneitä, osa 2: 2009

Jos edellinen vuosi oli monessa mielessä asioiden käynnistelemistä, niin 2009 olin jo täydessä vauhdissa ja kädet täynnä. Otin kesken kevätlukukautta yliopistolta hum.kandin paperit ulos ja heitin hyvästit opiskelulle. Aloitin helmikuussa Tampereelle perustetun Runokauppa Kattilan ensimmäisenä myyjänä. Niin kuin voi kuvitella, niin runoja myyvässä kaupassa oli suhteellisen hiljaista, joten saatoin käyttää sitä työhuoneenani, jossa kirjoitin ja muokkasin esikoiskokoelmani käsikirjoitusta. Kevät meni oikein mukavasti runojen keskellä kirjoittaessa.

Runokaupan myyjä

Suomen ensimmäinen runokaupan myyjä 2009

Vuoden ensimmäinen esiintyminen oli Marjo Selinin kanssa edellisenä syksynä startatulla Transsi ja sen varjo -esityksellä. Tampereen demoteatterilla järjestettiin 1.2.2009 ääni- ja esitystaiteen festivaali 0db, jonne sovitimme Transsin. Muistan festivaalin ohjelmiston mielenkiintoisena ja kovatasoisena.

Rovaniemestä oli muodostumassa yksi elämäni tapahtumien keskuksista. Olin liittynyt mukaan sirkus- ja musiikkiyhdistys Agit-Cirkiin ja tästä vuodesta alkoi aktiivinen kausi monitaiteellisten nykysirkusesitysten työryhmäläisenä.

nouse luontoni lovesta

Nouse luontoni lovesta 2009, (vas. Sakari Männistö) kuva Joonas Martikainen

Helmikuussa Rovaniemen taidemuseolle järjestettiin suuri näyttely/happening nimellä Sarjassamme vapahtavia tapahtumia. Teimme sinne Marjo Selinin kanssa seuraavan version Transsi ja sen varjo -esityksestä. Teoksen runot taisivat olla kaikki tulevasta esikoiskirjastani. Tapahtuman toisena päivänä esitimme jonglööri Sakari Männistön kanssa demon yhteisestä duo-esityksestämme nimeltä Nouse luontoni lovesta. Tämä laajeni vuosien myötä kahdeksi esitykseksi Syvä ja Saivo, joista lisää myöhemmin. Nouse luontoni lovesta sisälsi Kalevala-flirttailua yhdistettynä kitcheihin kaljalaatikoista tehtyihin naamioihin sekä improvisoituun kokeelliseen musaan ja Sakarin jongleeraukseen. Taustalla oli mediataitelija Aku Meriläisen reaaliaikainen mediateos, Aku päätyi myöhemmin mukaan 2014 valmistuneen Saivon työryhmään. Esiinnyin viikonlopun päätteeksi vielä Rovaniemen kirjastolla omalla soolorunoperformanssillani.

Helmikuussa järjestettiin Tampereella ensimmäistä kertaa Elävän kirjallisuuden festivaali. Festaria järjestivät Tampereen yliopiston kirjallisuuden opiskelijat. Muistan suunnittelupalaverin Telakalla, jossa omat ehdotukseni olivat sen verran irti maasta, että minulle ehdotettiin, ”Mitä jos sä Juha tekisit vaan jonkun performanssin ja jättäisit tän muun suunnittelun meille?”. Tämä työnjako säilyi myös seuraavina vuosina. Ensimmäisen EKF:n performanssina nähtiin M.I.S.S. konsernin vuosikatsaus 2009.

MISS

M.I.S.S:n konsultteja koulutetaan (kuva JR:n kotialbumista)

MISS:istä voisi kirjoittaa vaikka kuinka pitkästi. Se on yksi rakkaimpia projektejani. Harvoin nähty ryhmä aloitti muistaakseni vuonna 2006 lähinnä kokeellisen musiikin bändinä ja liukui myöhemmin enemmän performanssitaiteen puolelle. Paketti oli lyömätön: Disney, Faust ja Sarasvuo samassa esityksessä. Sampolan auditoriossa järjestetyssä vuosikatsauksessa neljä mustiin pukeutunutta MISS-konsulttia mikkihiirinaamareissaan aiheutti toivottavasti edes hieman hämmennystä tamperelaisyleisössä. Esitys sisälsi astrologisia powerpointdioja, hyvin omintakeista kroketin peluuta sekä flirttailua konsulttiteemoilla. Alla oleva video esittelee tunnelmia Rovaniemen kirjastolta.

M.I.S.S-konsernin vuosikatsaus ja Transsi ja sen varjo olivat molemmat mukana myös keväämmällä järjestetyssä monitaiteellisessa Lainastotapahtumassa Rovaniemen kaupunginkirjastolla. MISS esitteli vuosikatsaustaan vielä kolmannenkin kerran kesken toista kvartaalia Tampereen yliopiston valtausbileissä 22.4.2009.

Transsilla puolestaan teimme seuraavat Tampereen keikkamme toukokuussa Pispalan Hirvitalolla ja elokuussa pääkirjasto Metsossa. Alla olevassa videokoosteessa on katkelmia kaikista näistä tapahtumista.

Heinäkuussa käynnistyi neljäs Saimaan runokiertue, jolla mukana olivat ensimmäistä kertaa Agit-Cirkin jonglöörit Sakari Männistö ja Miika Nuutinen. Kiertue oli aikaisempia ammattimaisempi kaiken muun paitsi tuotannon osalta. Kaoottinen tuulten akatemian hengen mukainen meno jatkui jos ei samanlaisena niin ainakin hyvin samanhenkisenä. Keikkoja ei ollut montaa sovittu ja koska olimme tuulten armoilla, niitä vähiäkin joutui sumplimaan ja siirtämään kun aina ei keretty paikkakunnalle ajoissa. Kiersimme kuitenkin reilun viikon pienellä H-veneellä Saimaan rantoja Savonlinnasta Joensuuhun. Esiintymisiä oli ainakin Savonlinnassa, Enonkoskella, Savonrannalla, Liperissä, Rääkkylässä ja kiertueen päätöksenä kaksi esiintymistä Joensuussa, Satamassa ja Popkadulla.

Runokiertueita on aina ajoittain ikävä, kun näitä kuvia katsoo. Toisaalta kaikella on aikansa. Ei kai kukaan meistä uskonut, että kiertäisimme kovin montaa vuotta Saimaan pikkukyliä tuulivoimalla. Vuoden 2009 järjestyksessään neljäs Saimaan runokiertue ei kuitenkaan ollut vielä viimeinen.

Syksyllä ilmestyi esikoiskokoelmani Olen matkinut kaikkia lintuja. Pitkäaikainen työni oli tullut päätökseen. Kirjan julkaisun myötä ihan perinteisiä lukukeikkoja oli paitsi kotikaupungissani Tampereella, myös Rovaniemellä ja Porissa. Itä-Suomikin sai osansa kun kävimme keikalla kesän Saimaan runokiertueen porukalla Joensuussa Ahjossa. Tilaisuus oli paikallisen kirjoittajayhdistys Ukrin järjestämä. Mukana olivat lisäkseni Joonas Martikainen, Miika Nuutinen ja Sakari Männistö. Tällä kokoonpanolla olimme suunnitelleet tekevämme seuraavana vuonna runosirkuskiertuetta Lapissa. Kiertueen työnimenä oli jo Saimaalla ideoitu No lights on -runokiertue Lappiin.

Seuraavalle vuodelle oli suunnitteilla vaikka mitä, joten katsoin parhaaksi jättäytyä työstäni Runokauppa Kattilan myyjänä ja heittäydyin vielä entistäkin vapaammaksi taiteilijaksi. Olinhan vielä hetken alle 30-vuotias, joten helvettiäkö sitä nuori mies tiskin takana homehtuu.

Vuoden esiintymiset

1.2.2009 TAMPERE Demoteatteri,0dB – Ääni- ja esitystaiteen tapahtuma, Transsi ja sen varjo

6.2.2009 ROVANIEMI. Taidemuseo, Sarjassamme vapahtavia tapahtumia, Transsi ja sen varjo

7.2.2009 ROVANIEMI Taidemuseo, Sarjassamme vapahtavia tapahtumia, Nouse luontoni lovesta -demo. (Musiikkia, runoutta ja jongleerausta yhdistävä esitys sirkustaiteilija Sakari Männistön kanssa)

8.2.2009 ROVANIEMI. Rovaniemen kaupunginkirjasto, runoperformanssi

14.2.2009 TAMPERE Sampola, Elävän kirjallisuuden festivaali, MISS-konsernin vuosikatsaus

18.4.2009 ROVANIEMI Lainastotapahtuma kaupunginkirjastolla: Transsi ja sen varjo sekä MISS-konsernin vuosikatsaus 2009

22.4.2009 TAMPERE Yliopiston valtausbileet,  MISS-konsernin vuosikatsaus

9.5.2009 TAMPERE Hirvitalo, Pispalan runotulet, Transsi ja sen varjo

6.7.2009 TAMPERE Tallipiha, Runopiha

11.-18.7.2009 Saimaan runokiertue IV, (Savonlinna, Rantasalmi, Enonkoski, Savonranta, Rääkkylä, Joensuu, Liperi, Joensuu)

6.8.2009 TAMPERE Pääkirjasto Metso, Tapahtumien yö, Transsi ja sen varjo

30.10.2009 TAMPERE Runokauppa Kattila, Olen matkinut kaikkia lintuja -julkaisu

3.11.2009 TAMPERE Teatterikahvila Kivi, Runokaraoke-klubin runoilijavieraana

14.11.2009 ROVANIEMI Cafe Kauppayhtiö,  Vitus-festivaalit, runoperformanssi

29.11.2009 JOENSUU Taidekeskus Ahjo,  Agit-Cirk: Periferia-projekti

13.12.2009 PORI. Taidemuseo, runoperformanssi


Lue edellinen osa täältä

ja seuraava täältä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s