Tämäkö oli esittävän runouden päätöspiste?

IMG_8508.JPG

Menneitä, osa 6: 2013

Uudenvuoden päivänä 2013 seisoin Helsingin länsiterminaalissa tiskillä. Olin pakannut rinkkani ja kaikki tarvittavat varusteet kuukauden residenssijaksoa varten. Mutta virkailija oli sitä mieltä, että tähän lauttaan minulla ei olisi asiaa. En millään meinannut uskoa, etten pääsisi ilman passia Viroon.

”Jos sattuu tarkastus niin sut käännytetään takaisin.”

”Ankara systeemi. Mitä sä ite tekisit tässä tilanteessa?”

Virkailija ei suosittelut, joten soitin kaverille Tampereelle ja pyysin käymään kämpälläni. Neuvoin mistä passi löytyisi, sen voisi ehkä laittaa junan ravintolavaunuun jollekin mukaan. Hetken päästä puhelimeni soi.

”Passi löytyi.”

”Hienoa.”

”Joo. Tää on kyllä mennyt toissa vuonna vanhaksi.”

Aika menee nopeasti. Ei auttanut kuin mennä aseman passikuva-automaattiin ottamaan kuvia ja seuraavana aamuna hakemaan Pasilasta pikapassia.

Olin hakenut Tarttoon Tampere-majaan residenssiin joskus joulun alla. Tarkoitukseni oli viimeistellä se jo moneen kertaan mainittu Carver-suomennos, joska olimme Arto Lapin kanssa aloittaneet puhumaan jo joskus 2008. Olin myös kirjoittanut työsuunnitelmaan jotain epämääräistä uuden materiaalin kirjoittamisesta. Mutta uusi materiaali olisi proosaa, runoja en saisi kirjoittaa ainakaan vuoteen. Pelkäsin alkavani toistaa vain itseäni ja tuottamaan jotain maneerista juharautionismia. Kirjoja julkaistaan muutenkin koko ajan niin paljon, ettei kaikkeen kiinnostavaankaan ehdi perehtyä. Miksi julkaista siis jotain mikä ei perustele olemassa oloaan? Syyksi ei ainakaan itselleni riitä rivi julkaisuluettelossa apurahalautakuntien vakuutteluksi.

Pari päivää suunniteltua myöhemmin saavuin lopulta Tarttoon myöhään illalla. Olin ollut kaupungissa jo pari kertaa aikaisemmin lyhyitä jaksoja joten tunsin suunnilleen paikat. Residenssinaapureinani oli kaksi kuvataiteilijaa, taiteilijapariskunta Jussi Valtakari ja Eeva-Kaisa Jakkila. Residenssijakson lopulla esiinnyin heidän näyttelynavajaisissaan.avajaiskeikka tartossa.JPG

Aikaisemmin olin tavannut tarttolaisista vain Jaan Malinin ja Jaan Kaplinskin, molemmat Tampereella. Yhtenä iltana menin Malinin kanssa Ääni ja runo-iltaan, joka järjestettiin pienessä galleriassa. Siellä tutustuin moneen nuoreen paikalliseen runoilijaan. Tartossa tuntui olevan aktiivinen runoskene. Näiden kontaktien kautta tutustuin myös Muürilehteen, jonka uusimpaan numeroon minua haastatteli Anniina Ljokkoi. Lehdessä on myös viisi runoani viroksi käännettynä. Runokäännökset on tehnyt Arni Alandi.

Mikäli vironkieli taittuu, lehden näköispainokseen voi tutustua sähköisessä muodossa täällä. Haastattelu ja runot sivuilla 34-35.

muurileht

Uuden runokokoelmani ensi esiintyminen oli Tampere Majan järjestämässä runotilaisuudessa. Kerroin siellä työstäni, esittelin joitakin videoita ja luin runojani. Jaan Malin esitti Alandin käännökset viroksi. Ja pian tammikuu loppui ja palasin Tampereelle julkistamaan kokoelman.

Juha Rautio Tarttossa

Millaisia tunnelmia se uusi kirja sitten synnytti? Muistelen, että hyvin ristiriitaisia. Tietenkin olin iloinen ja ylpeä siitä että olin saanut sen valmiiksi, saanut tekstit päästäni ja harteiltani, muokkaaminen ja editoiminen oli ohi. Myös niin sanottu trilogia tuli päätökseen ja sen myötä tajusin kyllä että seuraavaksi täytyy keksiä jotakin muuta. Päätin etten kirjoita ainakaan vuoteen yhtään runoa. En muista puhuinko tästä päätöksestä jo julkkareissa.

Istu laulun julkkarit pidettiin 29.1.2013 nykyään toimintansa lopettaneessa Tulenkantajissa. Illan musiikista vastasi minun ja Veli-Matti Rintalan improelektro-orkesteri Duo Perikato. Seuraavan kerran olimme samassa paikassa viikon kuluttua, kun kirjakauppa täytti vuosia. Vitsailimme, että tämä aloittaa kiertueen, sillä meillä oli tulossa neljä keikkaa parin viikon sisällä. Suomalaisten bändien kiertueet kun välillä ovat muutama keikka 1-2 yliopistokaupungissa.

Perikato-Panorama02

Juha Raution Duo Perikato 2013

Talvi kului kirjallisissa töissä vaikken runoja kirjoittanutkaan. Huhtikuussa julkaistiin Raymond Carverin valitut runot, joita olimme Arto Lapin kanssa kääntäneet. Siitä ainut esiintyminen taisi olla Pirkkalaiskirjailijoiden ilta Metsossa. Toukokuussa teimme Agit-Cirkin Periferia-projektilla keikkoja itä-Helsingissä. Keikkapaikkoja oli lähipubeista vanhainkoteihin ja päihdeyksiköihin. Koko kansan buffetpöytä.

ruiskumestari03_web

Kesä meni novelleja kirjoittaessa. Olin jo pidemmän aikaa halunnut kirjoittaa novellikokoelman. Proosa ei suinkaan ollut lajina minulle vieras, vaan olin kirjoittanut sitä yhtä kauan kuin runoja. Runot vain sattuivat viemään mukanaan.

Keikkojen puolesta oli melko hiljaista. Runokiertueet olivat jo kaukainen muisto eikä kesäisin runokeikkojakaan yleensä ollut. Kävin lukemassa tekstejä Istu laulusta Eino Leinon päivänä Tampereen Tallipihan tapahtumassa.

Elokuussa oli pari keikkaa Helsingissä. Esiinnyimme Runosirkus-triona Sampo Kurpan ja Miika Nuutisen kanssa Runokuussa, kävin myös tekemässä soolokeikan kitaran kanssa Lapinlahden sairaalalla. Syksyllä treenasimme Rovaniemellä Saivo-teosta ja esitimme siitä demon. Kävimme myös Rauli Katajavuoren kanssa heittämässä Manifestista kaksi esitystä Oulun Valve-talolla.

IMG_8390.JPG

Syksyn keskityin kirjoittamiseen. Olin paljon yksinäni ja kuljeskelin Pyynikillä. Yritin ajatella ja olla ajattelematta. Marraskuussa oli yksi runoesiintyminen Tampereella. Muistan siitä vain poissaolokohtauksen kesken luentaa. Luin Istu laulun pitkää tekstiä kolmannesta osastosta ja lukiessani sitä ajattelin: ”Minä en ole tässä, minä pystyn kyllä lukemaan ja sujuvasanaisesti kiihdyttämään tämän tekstin kliimaksiinsa, mutta tämä ei kiinnosta minua itseäni enää yhtään.” Tämäkö oli esittävän runouden päätepiste?

 

2013 esiintymiset

26.1.2013 TARTTO. Tampere Maja, runokeikka

29.1.2013 TAMPERE,Tulenkantajien kirjakauppa, Juha Rautio/ Duo Perikato, Istu laulu-runokirjan julkaisutilaisuus.

7.2.2013 ROVANIEMI, Lapin maakuntakirjasto, klo 18.00, runokeikka

8.2.2013 TAMPERE, Tulenkantajien kirjakauppa, Juha Raution Duo Perikato

9.2.2013 TAMPERE, Elävän kirjallisuuden festivaali, Juha Raution Duo Perikato

14.2.2013 HELSINKI, Poetry Jam-klubi, Cafe Mascot, Juha Raution Duo Perikato

15.2.2013 HELSINKI, Tiedostamo-kirjakauppa, Juha Raution Duo Perikato

23.2.2013 TAMPERE, Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu 18), runoja Istu laulu -teoksesta

10.4.2013 TAMPERE Pirkkalaiskirjailijoiden ilta, Pääkirjasto Metso

8.5.2013 HELSINKI Ruiskumestari, klo 18.00, Periferia-projekti

9.5.2013 HELSINKI Ravintola Kapteenin kajuutta, klo 18.00, Periferia-projekti

10.5.2013 HELSINKI Myllypuron mediakirjasto, klo 15.00 ja Kontulan kirjasto klo 17.00, Periferia-projekti,

11.5.2013 HELSINKI, Treffipub, Herttoniemi klo 21.00, Periferia-projekti

13.5.2013 HELSINKI Itäkeskus Stoori klo 10, Kontulan lähiöasema klo 14.00, Agit-Cirk: Periferia-projekti

8.-13.5.2013 HELSINKI Agit-Cirk: Periferia-projekti

6.7.2013 TAMPERE, Runopiha, Tallipiha, runokeikka

22.8.2013 HELSINKI, Runokuu: Glorian yö, Agit-Cirk: Runosirkus-trio, Juha Rautio, Miika Nuutinen, Sampo Kurppa

29.8.2013 HELSINKI, Pro Lapinlahti Ry: Sadonkorjuujuhla, Lapinlahdensairaalan puutarhapalstat, Juha Raution lauluja

20.10.2013 ROVANIEMI, Wiljami, Agit-Cirk.Saivo-demo

25. ja 24.10.2013 OULU, The End of Daylight Saving Time -Festival, Manifesti

16.11.2013 TAMPERE, Tulenkantajien kirjakauppa, runokeikka


Lue edellinen osa täältä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s