Vierailijana AGF:n Kuuntele-levyllä

”Uusin kokonaisuuden runoista on Juha Raution itse esittämä runo ”Kuuntele”, levyn nimikappale, hänen kolmannesta runokokoelmastaan Istu laulu (2013). Se on suomalaista sanamagiaa, kokeilevaa sanapoesiaa, jossa sanojen väri ja kaiku on merkitystä tärkeämpi. Se rakennekaavana on lasten ketjuruno, ja samaan tapaan se on täynnä leikitteleviä neologismeja, juuri tässä hetkessä syntyviä sanoja. Sanojen homofonia ja onomatopoesia vahventavat runon juurevaa maagisuutta. Siinä on loitsun poetiikkaa: runoilija ryhtyy shamaaniksi tehtävänään syvimmän etsiminen. Hän on uudesti syntyvä Väinämöinen. Rautio merkitsee seppää: runoilija on myös sanaseppo, äänteiden takoja jatkaen Kalevalan Ilmarisen sammontaontaa. Mukana ovat linnut, vedet ja koko luonto.”

 – Kari Sallamaa, AGF:n Kuuntele -levyn esipuheessa

”The newest one of the poems is Juha Rautio’s “Kuuntele” (Listen) from his third collection of poems Istu laulu (Sit down song, 2013), read by the poet himself. It is also the title piece of the CD. It is Finnish word magic, experimental poetics, where the timbre and colour of words is more important than their meaning. Its structure follows a known Finnish children’s chain poem, and in the same way it is full of neologisms, words being born just now at the moment. Homophony and trifling onomatopoeia of the words strengthen the penetrating magic of the poem. Poetics of magic chant is to be found: the poet grasps the shape of a shaman, whose task is to seek the most important and deep. He is a reborn Väinämöinen. Rautio means blacksmith: the poet is also a wordsmith, who hammers sounds continuing the creating act of Sampo by Kalevala’s smith Ilmarinen. Present in this birth-giving are birds, waters and all of nature.”

– Kari Sallamaa, in the booklet of AGF’s Kuuntele CD (2013)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s