Ensi-ilta & näyttelyn avajaiset Rovaniemen taidemuseolla 30.9.2016

Arvon lukijat. Hektinen blogin päivitystahti jatkuu tuttuun tapaan. Olisi tässä välissä varmaan jotain muutakin päivitettävää ollut,  mutta kun tämä internet on niin viheliäinen eikä aina jaksaisi olla naama näytössä kiinni.

Tänäänkin se (siis naama) kannattaa siitä irrottaa ja ottaa taksi Korundiin, Rovaniemen taidemuseoon, sillä illalla on HAJE-teoksen ensi-ilta sekä samalla näyttelyn avajaiset. Työryhmämme on toteuttanut varsinaisen monitaideteoksen kuratoimalla Wihurin kokoelmista museon kolmeen saliin näyttelyn sekä valmistamalla monitaiteellisen esityksen joka tapahtuu tilassa. Näyttely on osa Rovaniemen taidemuseon 30-vuotis juhlaa ja se on avoinna 17.12. saakka. Myös esityksiä on pitkin syksyä. Kalenterin voi käydä katsomassa HAJE.

haje_960x540_30vlogolla_netti

HAJE – KAAOKSESTA POIS VAI OLIKO SE TOISINPÄIN

Haje-työryhmän jäseniä yhdistää monitaiteellinen työskentely. Tanssitaiteilija Marjo Selin, skenografi Riikka Vuorenmaa ja tuottaja Joonas Martikainen edustavat rovaniemeläistä Monitaideyhdistys Pistettä. Sirkustaiteilijat Marjo Ylikorva ja Miika Nuutinen sekä runoilija-muusikko Juha Rautio ovat mukana eri puolilla Suomea toimivassa Sirkus- ja musiikkiyhdistys Agit-Cirkissä. Vaikka taiteilijoilla on pitkä yhteinen historia, Haje on työryhmän ensimmäinen produktio nykyisellä kokoonpanolla.

Kukin työryhmän jäsen poimi Rovaniemen taidemuseon laajasta kokoelmasta itseään koskettavia teoksia. Esityksen hahmo muotoutui samalla yhteensoivaksi kokonaisuudeksi. Esitystaiteiden ammattilaisten on jokaisessa teoksessaan tehtävä ainutkertainen kannanotto ympäröivään tilaan sekä esiintyjän ja kokijan suhteeseen. Tämä näkyy Haje-näyttelyn tilallisissa ratkaisuissa. Näyttelyn kolme salia luovat kolme erilaista maailmaa, joiden läpi yleisö kulkee esityksen mukana. Visuaalinen kokemus staattisten kuvien ja liikkuvan esityksen yhdistelmänä antaa katsojalle uudenlaisen lähestymistavan molempiin taidemuotoihin.

Samalla kun maailmaan tulee koko ajan lisää informaatiota, lisää taideteoksia ja lisää ihmisiä, pyrkii ihmisen tajunta kokonaiskäsitykseen ja yksinkertaistamaan asioita. Meitä vaaditaan sietämään kaaosta ja ymmärtämään näkökulmien monimuotoisuutta, vaikka ihmisellä on kognitiivinen halu käsittää ja luokitella, pyrkiä yhtenäisyyteen.

Maailman selittäminen sosiaalisesti tai sanallisesti ei ole irrallaan kehon kokemuksesta.Ihmiskeho, esiintyjän työkalu, on havaintoa, reaktiota ja jäsennystä, tasapainoa, liikettä ja pysähdystä. Myös Hajeen kuvataiteellisissa teoksissa maailman tulkinnat ovat moniulotteisia, kehollisiakin. Vastaavasti esityksessä kunkin esiintyjän muodostamia yksittäisiä elementtejä voi tarkastella omina teoksinaan, mutta yhdessä nämä kaikki muodostavat moniäänisen kokonaisuuden. Haje on suomenkielinen versio sanalle entropia.

Näyttely on esillä Korundissa 29.9.–18.12.2016 jonka aikana järjestetään 20 yleisöesitystä. Esitykset ovat:
30.9. klo 18.00
1.10. ja 2.10. klo 14.00
17.10. otteita klo 11.00–18.00
27.10. klo 18.00
28.10. klo 9.30 (koululaisesitys)
29.10. ja 30.10. klo 14.00
17.11. klo 18.00
18.11. klo 9.30 (koululaisesitys)
19.11. ja 20.11. klo 14.00
2.12. klo 17.00
3.12. klo 14.00
9.12. klo 9.30 (koululaisesitys)
10. ja 11.12. klo 14.00
16.12. klo 9.30 (koululaisesitys)
17.12. klo 14.00

Tilausesitykset
Rovaniemen taidemuseon 30-vuotisjuhlanäyttelyyn suunniteltu esitys on tilattavissa myös erikseen ryhmille.
Ota yhteyttä Korundin myyntiin ja kysy tarjous: sales(at)korundi.fi, 050-378 7761

Työryhmä
Esiintyvät taiteilijat: Marjo Selin, Juha Rautio, Miika Nuutinen, Marjo Ylikorva
Musiikki ja tekstit: Juha Rautio
Skenografia: Riikka Vuorenmaa
Tuottaja: Joonas Martikainen
Puvustus: Rauni Lönnström
Tuotanto: Monitaideyhdistys Piste, Sirkus- ja musiikkiyhdistys Agit-Cirk ja Rovaniemen taidemuseo

Tukijat
Jenny ja Antti Wihurin rahasto
Taiteen edistämiskeskus

Kuvassa: Juha Rautio ja Miika Nuutinen Agit-Cirkistä. Taustalla teos: Kati Immonen, Vihreässä marinadissa. Kuva: Arto Liiti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s