Keskiluokkainen todellisuus ja vieraantuminen

Helsingin sanomien HS-raadilta kysyttiin 26.10.2012: ”Puhutteleeko suomalainen nykykirjallisuus sinua?” Yksi HS-raadin vastaajista oli mainonnan suunnittelija Jaakko Veijola. Hän kirjoitti vastauksessaan:

”Suomalainen kirjailija on syrjäytynyt alas keskiluokkaisesta todellisuudesta, mikä latistaa yhteiskunnan kuvaamisen karikatyyriseksi rahaonpahasta-synkistelyksi. Kuinka moni nykykirjailija on esimerkiksi menestynyt ennen kirjailijuuttaan jossakin porvarillisessa ammatissa?”

Keskiluokkaisessa Facebook-todellisuudessani alkoi välittömästi kihistä. FB-kaveripiiriini kuuluu useita nykykirjallisuuden kentällä toimivia henkilöitä, jotka provosoituivat mainosmiehen läpästä. Monille heistä ei ollut sen enempää vierasta porvarillinen ammatti kuin keskiluokkakaan. Monet myös huomauttivat oikeutetusti, ettei väite pidä paikkaansa; keskiluokkaahan on kuvattu nykykirjallisuudessa vaikka kuinka.

Suomalainen nykykirjallisuus alkaa toki olla niin laaja kenttä, ettei siitä kannattaisi hirveän suuria yleistyksiä tehdä. Vuosittain ilmestyy satoja nimikkeitä, esikoisteosten määräkin taitaa olla toista sataa. Oltuani useampana vuonna palkintoraatien lukijana voin myös omakohtaisesti vahvistaa, ettei keskiluokka ole mitenkään harvinainen aihepiiri suomalaisessa nykykirjallisuudessa. Sen sijaan tällaista yhtenäiskulttuuria, jota Veijola nimittää keskiluokkaiseksi todellisuudeksi, ei ole olemassa kuin korkeintaan Mainosmiesten Todellisuudessa.

Mutta jos otetaan heitto vakavasti, niin mitä mainonnan ammattilainen oikein viestii meille nykykirjallisuuden ammattilaisille? Ensinnäkin, että esteenä oikeanlaiselle yhteiskunnan kuvaamiselle on kirjailijoiden ”alas syrjäytyminen”, siis eräänlainen taantuminen tai degeneraatio. Saamme myös tietää, että ainoastaan Keskiluokkaisen Todellisuuden™ vaikutuspiirissä olevat kykenevät kuvaamaan yhteiskuntaamme. Epäsuorasti on luettavissa myös, että tämän keskiluokkaisen, porvarillisten menestyjien (miten nämä muka ovat yhteensovitettavissa?) taikapiirissä ei sorruta sen enempää karikatyyreihin kuin ”rahaonpahasta-synkistelyyn”, vaan kuvataan keskiluokkaista todellisuutta niin kuin se ansaitsee, niin kuin oikein on.

Vieraantuneena nykykirjailijana tällaista on hankala niellä. On kohtuullisen kalteva käsitys, että jotain elämänpiiriä voisi kuvata oikein ainoastaan kyseisen maailmankatsomuksen sisäpuolelta. Kenties tämä arvoituksellinen keskiluokkainen todellisuus on juuri sellainen, että sieltä katsottuna voi vain paheksua toimittajien ja kulttuurialan ihmisten tapaa aina vaan kritisoida kaikkea eikä koskaan kirjoittaa tavallisista, hyvistä asioista.

Mainosmies ei ehkä haluaisi hyväksyä sitä, että kirjallisuus (tai muukaan taide) ei voi eikä saa koskaan olla samalla tavalla keskiluokkaisesta todellisuudesta päihtynyt kuin mainonta- ja markkinointiteollisuus. Oi Keskiluokkainen Todellisuus™, kuinka sua kaipaankaan. No niin, minä myönnän: rahaonpahasta-synkistely ja karikatyyrit ovat hukuttaneet muistoni. Olimmeko me edes koskaan siellä?

George Grosz: The Eclipse of the Sun 1926

Yksi kommentti artikkeliin ”Keskiluokkainen todellisuus ja vieraantuminen

  1. Samalla voisi kysyä myös, milloin tämän omituisen keskiluokkaisen todellisuuden omaksuneet taiteilijat ovat koskaan olleet niitä taiteilijoita, jotka ovat järkyttäneet em. yhteiskuntaa.
    Sitä paitsi kaiken ei-porvarillisen kirjoittamisen niputtaminen rahaonpahasta-ajatuksen alle on melkoisen ylimielistä yleistämistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s